• Leestips van Romy
  • Leestips van Romy
  • Leestips van Romy

Leestips van Romy

Leestips van Romy ✨

Cody Hochstenbach – In schaamte kun je niet wonen (Das Mag, 2023)

Dat de wooncrisis nog lang niet is geweken blijkt wel uit de stijgende huurprijzen, het schaarse aanbod en de minimale doorstroom: jongeren blijven langer bij hun ouders wonen, er zijn weinig betaalbare studentenkamers, starters hebben moeite met het vinden van een huis, enzovoorts. In ‘Uitgewoond’ (Das Mag, 2022) legde Cody Hochstenbach de structurele oorzaken van de wooncrisis al bloot, maar in dit persoonlijke verslag gaat hij dieper in op de schaamte die kleeft aan armoede, dakloosheid en sociale huur. Een indringende kritiek op de woonpolitiek van het afgelopen decennium.

Jantine Jongebloed – Soms wil ik een kind (De Bezige Bij, 2023)

Jantine wist ooit zeker dat ze moeder wilde worden, maar na meerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschappen slaat toch de twijfel toe, want hoe kies je voor het onbekende? Hoe verrijkend is een kind? Wat ben je als vrouw waard als je ervoor kiest om géén moeder te worden? En krijg je spijt van het krijgen van kinderen, of juist van het niet-krijgen van kinderen? In ‘Soms wil ik een kind’ onderzoekt Jantine deze vragen, het resultaat is een – voor mij – herkenbare zoektocht naar een antwoord dat niet bestaat.

Simon Halink – De viking vanbinnen (Noordboek, 2023)

In ‘De viking vanbinnen’ brengt Simon Halink het unieke verhalenuniversum in kaart van een klein eiland dat met haar rijke literaire cultuur een enorme invloed heeft uitgeoefend op het Westen. Voor de IJsland-liefhebber.

En nog wat literatuur… 🙂
- Bregje Hofstede – Oersoep (Das Mag, 2023)
- Hanna Bervoets – Leer me alles wat je weet (Uitgeverij Pluim, 2023)
- Roxane van Iperen – Dat beloof ik (Thomas Rap, 2023)