• Onze Top 10 van dit moment

Onze Top 10 van dit moment

Onze Top 10 van het moment:

1. Frank Bokern – Crapuul. Kroniek van een sloppenwijk
Over het meest onwaarschijnlijke slachtoffer van de industriële revolutie: Het Stokstraatkwartier.

2. Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris
De nieuwe, al veelgeprezen roman van Daanje over Eliza May Drayden, die al dood is als het boek in het jaar 1847 begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook vooral over Eliza May Draydens roerige leven na de dood.

3. Jeroen Brouwers – Alles echt gebeurd
Jeroen Brouwers heeft steeds beweerd dat hij geen autobiografische schrijver is. Niettemin bevat zijn brede, veelzijdige oeuvre tal van passages die, waar of niet waar of allebei, gebeurtenissen uit zijn eigen leven oproepen. Deze bundel biedt een gevarieerd palet van dergelijke teksten, afkomstig uit werk van Brouwers dat niet meer courant in omloop is.

4. Ad Himmelreich – De schilders van Limburg
Zuid-Limburg. Dat is voor velen glooiende heuvels, oude monumenten en katholieke folklore. Weinigen weten hoezeer dit gebied mede dankzij kunstenaars een eigen identiteit heeft opgebouwd. In dit boek wordt dit verhaal verteld tegen het licht van de jonge geschiedenis van de provincie.

5. Anjet Daanje – Dijende gronden
Voor haar roman ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ liet Anjet Daanje zich inspireren door het leven van Emily Brontë. Parallel aan de roman verschijnt dan ook een bundel met door Daanje vertaalde gedichten van Brontë en eigen gedichten in de geest van Brontë.

6. Florian Jacobs – Blijven is nergens. Het Europa van Rilke
‘Blijven is nergens’ biedt een fascinerende kennismaking met Rilke, met zijn werk en met de wereld waarin zijn oeuvre tot stand kwam: het Europa van honderd jaar geleden. Dit literair-historische reisverslag gaat ook in op Rilkes levensopvatting dat de reis de belangrijkste handeling is: Rilke bloeide op als hij onderweg was, en verwelkte zodra hij zich lange tijd ergens moest ophouden.

7. Lisa Weeda – Aleksandra
Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied (in Oekraïne) dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.

8. Michiel Cox – Herinneringen aan het levenloze
Dit verhaal beweegt zich in de schemerzone tussen werkelijkheid en fictie en zoekt de grenzen van de verbeelding op. Herinneringen aan het levenloze is een nietsontziende, ontluisterende en ontroerende roman over de onzichtbare inwoners van een stad. Of beter: over de mensen die we liever niet zien.

9. Mariken Heitman – Wormmaan
Bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2022. ‘Wormmaan’ is een ontroerende zoektocht inwaarts waarin dwergolifanten, erwten en de wording van een mens samenkomen.

10. Arie Pos – De wording van Gerrit Komrij
‘Onbewust van anderen opnieuw beginnen’, zo nam de twintigjarige Gerrit Komrij zich voor. Hij had zich als gymnasiast in Winterswijk heel wat voorgesteld van het nieuwe leven in Amsterdam. In de grote stad zocht hij naar de geheime homosubcultuur, maar steeds kwam hij uiteindelijk alleen zichzelf tegen. Tien jaar na Komrij’s dood wordt voor het eerst de geschiedenis verteld van zijn start in de literatuur, die begon met een turbulent crisisjaar op Kreta.